fredag den 8. februar 2013




Traditioner i forandring


                               Tekst 1: Gad, Emma: "Takt og Tone, hvordan vi omgaas".........


Resumé: I denne tekst, får læseren indblik i, hvordan livet uden for hjemmet bør leves, når det nu absolut er blevet sådan, at det ikke længere er nok at være hjemme. Hun nævner nogle steder såsom: teatret, cafeer og det offentlige rum m.m. I teksten er det især den tyraniske, men uundværlige hjælpemiddel telefonen, der får en hård medfart. Teksten er en guide i hvordan, man bør opføre sig, for at udtrykke god opdragelse. 

Fokusområde 1: 

Er der noget Punkt, hvor Mangel paa god Tone – eller for at sige det rent ud – Uopdragenhed breder sig efter en stor Maalestok, saa er det i Cyklesporten. Lære og Butiksdrenge er ligefrem livsfarlige, naar de i snævre Gader, omtrent liggende paa Maven, halser afsted med uartige Tilraab til de ældre Fodgængere, der passerer Kørebanen eller vover at færdes paa denne, som Cyklisterne betragter sig som Eneejere af. Det er som om der farer en Djævel i ellers medgørlige Ynglinge, naar de bestiger en Cykle.

Jeg har valgt dette fokusområde, da det er som om Emma Gad rigtig får luft for hendes frustartioner, i netop denne sætning, de andre føler jeg er mere stille og rolige sætninger, der er forklarende og formanende. Så cykelsporten er allerede dengang meget vild og farlig ;O)


Fokusområde 2: 

Det er heldigt, naar Cyklisters Paaklædning er afpasset nogenledes efter Befordringsmidlet. For Damer egner flagrende Slør og Langsjaler sig daarligt til den hastige Fart, Cyklesporten medfører, og store Hatte med Blomster og Fjer tager sig ikke ud paa en Cykle. En glat Nederdel, en Bluse og en lille klædelig fastsiddende Sportshat eller Hue er den mest passende Paaklædning til Cyklebrug. Fastsiddende høje Støvler egner sig bedre til Cykleridt end Sko.
For Herrer maa det ved Cyklepaaklædningen være afgørende, om Cyklen betragtes som Befordringsmiddel eller som Sport. I første Tilfælde maa man selvfølgelig tage sin Tilflugt til de Smaamidler, der tillemper den daglige Formiddagsdragt til Cyklebrug, særlig for Benklædernes Vedkommende. Gælder det lange Ture, vil en sportsmæssig Paaklædning med Knæbenklæder m. m. være paa sin Plads.
En blød Hat eller Hue, der sidder godt fast paa Hovedet, vil vise sig mest praktisk.

Her kommer der lige en tanke fra mig: skal vi til at gå lidt tilbage til Emma Gads leveregler/råd for at for traditionerne tilbage på ret køl?

Tina



6 kommentarer:

  1. Hej Tina!
    I dit første fokus område, hvor du mener Emma Gad kommer af med en masse frustrationer. Skal man forstå dette som om at hun ikke er vild med den udvikling der sker uden for hjemmet, eller hvordan tror du, dette skal forståes??
    Jeg har ikke selv fået læst teksten endnu, men vil igang med det :)
    Tine!! :)

    SvarSlet
  2. Hej Tina....
    Emma Gad var meget direkte i hendes sprog. Høflig, men direkte. Hun accepterede de forandringer der skete i takt med udviklingen, men som jeg læser det, så var hun ikke overbevist om at det var kommet for at blive. Ja lidt Emma Gad er vel ikke helt dårligt... ;)

    Camilla :)

    SvarSlet
  3. Hej Tine og Camilla

    Jeg tror, at Emma Gad var lidt bekymret for den nye udvikling og hvordan det skulle gå med høfligheden og den gode opdragelse. Når vi ser på traditioner i udvikling, må man erkende, at der er sket store forandringer. Der er ikke mange af de "høfligheds-regler" som Gad beskrev, der bliver praktiseret i vores sen moderne samfund.

    Tina

    SvarSlet
  4. Hej...
    Ja, der er sket stor forændringer og alligevel ikke. Og hvis, hvorfor? Traditioner bliver videregivet - har vi så glemt at gør det? Føles det ikke altid som store forandringer til de mere gammle, fordi de er bare ikke vendt til tingene? Siger ikke næsten alle:"Den gang vi var ung...."?
    Hilsner, Randy

    SvarSlet
  5. Jeg tror også, at det er svært at følge med udviklingen, men når jeg ser mig omkring, ser jeg mange ældre med f.eks. dankort. I TV kan man se, at de ældre er gode til at bruge internettet og at mange gerne vil lære at bruge det. Det som jeg er lidt usikker på, er om vores generation er obs på at videre give traditionerne til vores børn. Det er vigtigt, at videre give dem, da de er et ritual/bevis for vores tilstedeværelse i denne verden.

    Hilsen Tina

    SvarSlet
  6. Hej alle,
    Jeg synes som Tine, at det tyder på, at den gode Emma Gad havde behov for at få luftet sine frustrationer, og derfor synes jeg også, at det er en god tekst Tina har valgt. Det er godt med nogle tekster med noget "smæk for skillingerne".
    Som svar til Tinas spørgsmål nederst på hendes indlæg: Gerne mere høflighed og anstændighed i vores omgang med hinanden, meget gerne endda. Så på dette punkt et stort JA til mere Emma Gad!
    MEN... - helst ikke flere traditioner, please! Jeg synes ikke traditioner i sig selv er en (særlig stor) værdi, vel vidende, at jeg sikkert står temmelig alene med dette synspunkt. Og hvorfor så det? Jo, fordi langt de fleste traditioner "kun" er en anledning til at tænde en fandens masse stearinlys, spise en masse mad, trække fødderne op i sofaen og så ikke så meget mere. Eksempel: Som kristent samfund, der endda både har korset som det centrale i vores flag og en skattefinansieret kirke, er det imponerende, i hvor høj grad vi alligevel undlader at integrere kirken og de kristne højtider i vores traditioner. Kirken skal som hus og institution blot være der, når vi skal døbes, konfirmeres, giftes og begraves.
    Derfor: Traditioner med en eller anden form for (ikke nødvendigvis kristent) indhold; JA TAK! - Men "tomme" traditioner; NEJ TAK!

    SvarSlet